Powered By Blogger

maandag 27 februari 2012

één levensbeschouwelijk vak

GO! Vervangt godsdienst en zedenleer door één levensbeschouwelijk vak (6/12/2011)


Godsdienst weg in een 3de graad? Men zegt dat jongeren dan verantwoordelijk genoeg zijn om kritisch te kunnen denken. Eigenlijk wil men zeggen dat je jezelf genoeg hebt ontwikkeld in je geloof en nu is het tijd om alles eens te bekijken en te bespreken. Zo komt het toch bij over.

Ben je wel ooit genoeg ontwikkeld in je eigen geloof? Kunnen ze zo een les niet bv. 2x per jaar aanbieden, zo kunnen de leerlingen met elkaar het geloven bespreken. Maar een gans schooljaar geen godsdienst? Dat lijkt met toch veel gevraagd. Sommige kinderen hebben nood aan deze lessen, je geloof maakt deel uit van wie je bent en wie je wil worden. Ergens bieden godsdienstlessen een houvast voor sommige kinderen. Gaan we kinderen niet in de kou zetten als we 1 vak maar aanbieden?

MAS Antwerpen



Bezoek aan het
MAS in Antwerpen
























Leven en dood


























Ik heb het geluk gehad om 2x naar Egypte te gaan. Heel leerrijk wat je daar allemaal hoort over hoe de Egyptenaren over de dood dachten. Het was zelfs belangrijker dan het leven zelf.

Ook wist ik een beetje over de Maya’s, ik vond ze altijd al een beetje wreed.

Ik heb ook het geluk dat ik vrienden heb die alles over Indianen weten. Zij kunnen er uren over vertellen.

Over Afrika wist ik een heel klein beetje, maar om al die beelden te zien, dat was toch wel eventjes schrikken. Wat me daar het meest is bijgebleven? Is dat ze voor de doden een beeldje maken. Zo kan bv. een kind verder leven of een voorouder niet het lichaam van een kind overnemen. Het doet me een beetje aan mijn vriendin denken. Zij heeft haar 3 maanden oude zoontje moeten afgeven. Zij heeft hem ook een plaats in haar gezin gegeven, een plaats die nooit zal verdwijnen, ook al is hij er niet meer. Zij heeft zijn foto, zijn hand- en voetafdruk een speciale plaats in haar woonkamer gegeven. Zijn beertje staat er ook en zijn fopspeen. Waarom? Zo is hij altijd ben hen, zo is hij in de woonkamer, waar zij het meeste zijn. Zij wil hem niet verbergen, zij wil hem niet vergeten. Hij is haar zoontje en dat zal hij altijd blijven. Als ik haar een kaart stuur dan zet ik zijn  naam er ook bij. Dat vindt ze leuk, maar ik doe het niet omdat zij het leuk vind. Ik doe het omdat hij ook voor mij een deel uitmaakt van mijn vriendin en haar gezin. Zo blijft hij toch altijd een beetje leven. Zo heeft hij een plaats in ons leven. Volgens mij was dat ook de bedoeling van de beeldjes in Afrika, zo kon het kind ook verder leven en moest zijn geest niet blijven ronddolen.

Wat mij nog opviel was bij de Katholieken, daar lag een apparaat, ik wist eerst niet goed wat daar de bedoeling van was. Het was de bedoeling dat als je zwanger was en je kind zijn leven stond op het spel. Dan kon je hem met dat apparaat in je baarmoeder laten dopen. Zo kon je kind toch nog op heilige grond begraven worden.
Mensen zorgden er vroeger voor dat hun kinderen zo vlug mogelijk werden gedoopt. Ik weet dat ze mijn vader zo snel mogelijk hebben gedoopt omdat zijn leven in gevaar was. Ik ben in het ziekenhuis gedoopt omdat dat vroeger zo was, een baby werd zo snel mogelijk gedoopt. Mijn nicht heeft 7 maanden gewacht vooraleer ze haar dochtertje heeft laten dopen. Mijn vriendin was blij dat haar zoontje net gedoopt was voordat hij stierf. Anders kon hij volgens haar niet naar God. Mijn nicht die doopt haar kinderen omdat het hoort en omdat het een viering is.
Ik heb mijn kinderen ook zo snel mogelijk laten dopen. Ik heb er wel een mooi feest van gemaakt. Omdat een doopsel voor mij speciaal is, je krijgt een kind dat is een Godsgeschenk. Door hen te laten dopen laat ik zien dat ik God dankbaar ben en dat ik hen alles over God wil vertellen. Met behulp van meter en peter natuurlijk. Ik kies ook geen meter en peter omdat het moet of omdat ze mijn kinderen zullen verwennen. Neen, ik kies een peter en meter, omdat ik geloof dat zij mijn kinderen zo helpen op de weg naar het geloof. Zij en ik zullen mijn kinderen helpen tijdens hun zoektocht naar het geloof.

Ik ben ook wel opgevoed met het idee dat kinderen nooit kwaad kunnen doen, omdat zij onschuldig op deze wereld komen. Dus dat je ze de toegang tot een rustplaats op het kerkhof wil ontzeggen, dat vind ik dan weer raar. Een baby kan toch niets kwaadaardigs doen? Ook nu het feit dat als je een miskraam hebt en je kan je kind niet begraven. Voor sommige mensen is dat nodig op te rouwen, om het verlies een plaats te geven. Je hebt ten slotte een leven in je gehad en gevoeld. Ik kan geloven dat er moeders zijn die ervoor vechten om een kind te begraven. Dan denk ik aan mijn echtgenoot zijn nicht. Zij heeft zo een ‘sterrenkindje’ gehad. Ik weet dat het een heel rouwproces voor haar was. Een heel moeilijke periode. (http://www.een.be/programmas/koppen/sterrenkindjes)

Als ik eerlijk mag zijn, er kwam zoveel op mijn af. Eigenlijk zou ik eens terug moeten gaan en het een tweede maal bekijken. Ik durf te wedden dat mij nu andere dingen zullen opvallen.

Wat mij ook is bijgebleven, is het ongeluk dat na ons bezoek gebeurd is. Wij zaten op de bus richting Centraalstation en opeens moest onze bus opdraaien. De politie, brandweer en ziekenwagen stonden er. De straat was afgesloten. Op de stoep lag een lichaam, een jonge man had zich van het leven beroofd. 24 jaar oud, je staat dan aan het begin van je leven. Maar in het leven kan er zoveel op je afkomen. Sommige mensen kunnen het gewoon niet meer aan. Spijtig als je dan zelfmoord als enige uitweg ziet. De mensen in de bus kunnen ook zoveel vragen stellen, wat is er gebeurd, waarom doet iemand zoiets, enz… En dan vraag ik me af hoe gaan we allemaal om met rouwen, met het leven en met de dood. Ik heb dan wel net een tentoonstelling gezien over dit onderwerp en hoe mensen dit over de hele wereld zien. Maar dit zijn grote groepen. Elk mens gaat, ook al hoor je tot een groep, anders om met rouwen. Mijn vriendin heeft nood aan een herinnering van haar zoontje, haar man zegt niet veel, hij had een foto laten maken over hoe zijn zoontje er zou uitzien als hij ouder was. Mijn vriendin kon deze foto niet zien, dat was hij niet en dat zou hij nooit zijn, ouder. Hij blijft de eeuwige baby in haar familie. Dus zo zie je maar 2 mensen in het echtverbonden, eigenlijk zijn ze 1 en toch verwerken ze beide op hun eigen manier het verlies van hun zoontje.

Mijn tante mist nog elke dag haar man, op feesten moet ze er eventjes tussen uit, omdat ze hem dan het meeste mist.

Andere mensen ga gewoon verder met het leven en laten niet graag zien hoe ze iemand missen.

De ene wil een feest van zijn begrafenis maken, de andere wil het zo simpel mogelijk maken. De ene wil stilletjes in gesloten kring afscheid nemen, de andere wil de hele wereld laten zien hoe ze zich voelen.

Ook al behoor je tot een groep en zegt men dat je zo moet omgaan met de dood. Toch heb je ergens wel je eigen visie hierover. Je moet niet altijd met de grote groep meegaan, je mag gerust jezelf blijven en zelf beslissen hoe je omgaat met het leven en de dood.  





Christendom

Christendom:

Wij Christenen geloven in 1 God, in de Heilige triniteit (God, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest). Wij geloven allemaal in Jezus Christus.

In het begin;

Ons geloof is ontstaan door de verhalen over Jezus Christus. Jezus, zijn 12 apostelen zijn het Christendom gaan verkondigen. Maar vermits Jezus zijn volgelingen geen hoog geleerde waren en niet konden schrijven, werd zijn leven van mond op mond verder verteld. Het is pas later dat er evangelies over Jezus zijn geschreven. Hoe oud deze evangelies zijn kan niemand zeggen, omdat geschrifte vroeger met de hand overgeschreven werden. Omdat Christenen telkens maar kleine groepjes waren, waren zijn makkelijk doelwitten. Zij werden vaak tot de dood veroordeeld en dit lot stond ook 11 van de 12 apostelen te wachten.

Christenen werden aanzien als buitenbeentjes. Tot in 312 N.C. keizer Constantijn een visioen had. Op de vooravond van een belangrijke veldslag zag hij een kruis verschijnen. Na zijn overwinning bekeerde hij zich tot het christendom. Het Christelijk geloof werd toegelaten. Volgens sommige professoren ging het Constantijn ook om politieke redenen. Het christendom was namelijk niet echt georganiseerd en Romeinen waren goed in het organiseren. Dus in 325 N.C. belegde Constantijn het concilie van Nicea, hier zouden de grondbeginselen van het Chirstendom besloten worden.

Dus nu hadden we keizer Constantijn, met zijn hele hiërarchie in de Kerk en we hadden de Gnostici. Gnostici geloofde in de kennis die je binnenin bezat en dit bracht je dichter bij God. Zij hadden een rechtstreekse band met God. De meeste evangelies werden ook toegeschreven aan de gnostici. Dus we hadden in die tijd meer dan 50 evangelies en we hadden keizer Constantijn die zaken op orde wou stellen. Hij besloot dat we maar 4 evangelies zouden hebben. De rest? Wel dat werd verboden lectuur, meestal verbrand. (Maar in 1886 werd in Egypte op een Christelijk gedeelte van een kerkhof een graf van een monnik ontdekt. Deze monnik had in zijn bezit een boek, het was het evangelie volgens Petrus. In 1945 werden in Nag Hammadi nog evangelies gevonden, die van Thomas, Maria Magdalena en die van Judas.)

In 380 werd het christelijk geloof door keizer Theodisius als staatsgodsdienst uitgeroepen.

Door de eeuwen heen splitsen kerken zich af en hierdoor hebben we nu 3 grote kerken onder het christendom.

1.    Katholicisme
2.   Protestantisme
3.   Orthodoxie
4.   Overige


1.   Katholicisme
= algemeen of universeel. Dit is de grootste stroom in het christendom.
Katholicisme is verenigd door 2 belijdenissen:
·         De Apostolische geloofsbelijdenis

Ik geloof in God, de almachtige Vader, Schepper van hemel en aarde.
En in Jezus Christus, Zijn enige Zoon, onze Heer, die ontvangen is van de Heilige Geest, geboren uit de maagd Maria;
die geleden heeft onder Pontius Pilatus, gekruisigd is, gestorven en begraven,
die nedergedaald is ter helle, de derde dag verrezen uit de doden;
die opgevaren is ten hemel en zit aan de rechterhand van God, Zijn almachtige Vader,
vandaar zal Hij komen oordelen de levenden en de doden.
Ik geloof in de Heilige Geest;
de heilige katholieke Kerk;
de gemeenschap van de heiligen;
de vergiffenis van de zonden;
de verrijzenis van het lichaam; het eeuwig leven. Amen.

·         De Geloofsbelijdenis van Nicea-Canstantinopel

Ik geloof in één God de almachtige Vader
Schepper van hemel en aarde, van al wat zichtbaar en onzichtbaar is.
En in één Heer, Jezus Christus,
eniggeboren Zoon van God,
vóór alle tijden geboren uit de Vader.
God uit God, licht uit licht, ware God uit de ware God.
Geboren, niet geschapen, één in wezen met de Vader,
en door wie alles geschapen is.
Hij is voor ons, mensen, en omwille van ons heil uit de hemel neergedaald.
Hij heeft het vlees aangenomen door de heilige Geest uit de Maagd Maria
en is mens geworden.
Hij werd voor ons gekruisigd,
Hij heeft geleden onder Pontius Pilatus en is begraven
Hij is verrezen op de derde dag, volgens de Schriften.
Hij is opgevaren ten hemel: zit aan de rechterhand van de Vader.
Hij zal wederkomen in heerlijkheid om te oordelen levenden en doden
en aan zijn rijk komt geen einde.
Ik geloof in de heilige Geest die Heer is en het leven geeft
die voortkomt uit de Vader en de Zoon;
die met de Vader en de Zoon tezamen wordt aanbeden en verheerlijkt;
die gesproken heeft door de profeten.
Ik geloof in de ene, heilige, katholieke en apostolische kerk.
Ik belijd één doopsel tot vergeving van de zonden.
Ik verwacht de opstanding van de doden
en het leven van het komend rijk.
Amen.

è Rooms-katholieken aanvaarden de Paus als leider van hun Kerk, hij werkt in opdracht van Jezus.
è Basisregels: iedere zondag naar de kerk, 1 keer per jaar biechten, de communie, de regels voor vasten en onthoudingen navolgen, de huwelijkswetten naleven en de kerk financieel steunen.
è Hiërarchie in de kerk:
De paus
Kardinalen
Bisschoppen en aartsbisschoppen
De vicaris-generaal
Parochiepriester
Diakens
Monniken en nonnen (broeders en zusters)
è De Bijbel O.T. en N.T. (4 evangelies)
è Wij geloven in de maagd Maria

Onder de Katholieke kerk vallen ook de volgende kerken:
·         Oosters-katholieke kerken
§  Albanees
§  Armeens
§  Bulgaars
§  Byzantijns (kerk in Amerika)
§  Chaldeeuws
§  Ethiopisch
§  Georgisch-Armeens
§  Georgisch-Byzantijns
§  Grieks
§  Grieks-melkitisch
§  Hongaars
§  Italo-Albanees
§  Koptisch
§  Kroatisch-Byzantijns
§  Maronitisch
§  Oekraïens
§  Roemeens
§  Roetheens
§  Russich
§  Slowaaks
§  Syrisch
§  Syro-Malabar
§  Syro-Malankara
§  Tsjechnisch
§  Wit-Russich
·         Rooms-katholieke Kerk
o   Oud-katholieke Kerk
·         Oud-Epsicopaal
·         Oud-rooms-katholieke
·         Vrij-katholeiek
o   Stevenisten
o   Gemeenschap van de Goede Herder

Wat viel mij op in deze rij?
Wie de Stevenisten, zij zijn priesterloos en hebben zich van de Rooms-Kahtoliek kerk afgebroken. Het doopsel wordt in groep gedaan, zij hebben een mannelijke leek die dit doet ‘een spirituele vader’. Zij noemen zichzelf de echte Rooms-Katholieke. Stevenisten zijn ontstaan in Waver.

Gemeenschap van de Goede Herder, zij vallen niet onder het Pauselijk gezag. Zij geloven in een open kerkgemeenschap, waar iedereen gelijk is. Zij willen ook dat vrouwen, bisschop, priester of diaken kan worden. Zij staan ook open voor een huwelijk na een echtscheiding of van hetzelfde geslacht. Zij geloven niet een het celibaatschap van bv. een priester.

Dus hoewel op het eerste zicht al deze kerken op elkaar lijken, als je meer informatie kan vinden zijn er toch verschillen. De 2 grootste verschillen staan hierboven.





  1. Protestantisme
= publiekelijk verklaren, getuigen.
Begon in de 16de eeuw als reactie tegen leerstellingen en praktijken in de middeleeuwse westerse Kerk. Protestantisme staat voor rechtvaardiging door genade, door geloof alleen, bekend als Solafide. De Bijbel is de ultieme autoriteit (Sola sciptura = door het schrift alleen).

De verschillen met de Rooms Katholieke Kerk zijn:
Jezus Christus is de zoon van God en tegelijk God zelf. Alleen hem mag je aanbidden.
Uitsluitende de Bijbel geldt als het Woord van God.
Alleen door je geloof in Jezus kan je verlost worden van je zonden.
Verlossing kan je niet verdienen, dit kan je alleen via Jezus verkrijgen, via het geloof.
God verdient alle eer, dus geen Heiligen bv. Maria.

-     Protestantse Kerken:
·         Anabaptisme/Mennomisme/wederdopers
§  Amish
§  Baptisme
§  Mennonieten
·         Anglicanisme, Episcopalisme en Chruch of Ireland
·         Apostolische Kerken
·         Calvinisme
·         Charismatische beweging
·         Congregationalisme
·         Darbisten
·         Evangelicalisme
§  Vineyardbeweging
·         Hussieten
·         Lutheranisme
·         Methodisme
·         Pentecostalisme of Pinksterbeweging
·         Church of God in Christ
·         Internatinal Church of the Foursquare Gospel
·         Quakers of Genootschap der Vrienden
·         Waldenzen
·         Zevendedagsadventisem
·         Enz…


Wat me opviel:
Bij Anabaptisme geloven ze erin dat je als volwassenen gedoopt moet worden.
Maar de meest bekende groep zijn de Amish, zij leven een eenvoudig leven. Zij geloven dat je je geloof moet leven en niet moet leren.
De Baptisten verwerpen het dopen van baby’s omdat zij niet bewust kunnen geloven. En je kan pas gedoopt worden als je bewust in Jezus geloofd.

De Anglicaanse kerk, de meest bekende ‘Church of England’. Deze kerk werd door koning Hendrik VIII tot leven gebracht, omdat hij wou scheiden van zijn eerste vrouw. De paus (Clemens VII) wou Hendrik VII zijn scheiding van Catharina van Aragon niet goedkeuren. Hendrik VIII dacht thans dat er reden genoeg voor was, vermits je volgens de Bijbel niet mag trouwen met de vrouw van je broer. En hij had dit wel gedaan, ze bleven wel niet kinderloos, ze hadden 1 dochter. Toen de Paus geen goedkeuring gaf, nam Hendrik VIII dan maar de beslissing om zijn eigen kerk te starten. Dit gebeurde in 1533. In 1534 werd de Act of Supremacy ondertekend, hierdoor kreeg de koning en niet de Paus de macht over de Kerk. Tot vandaag de dag is dit nog zo.
Ook een verschil met de Rooms Katholieke kerk is dat vrouwen als priester (dominee) kunnen werken. Je mag ook na een scheiding, gewoon weer voor de kerk trouwen.

Bij het presbyterianisme, worden de taken van een bisschap door een ouderling uitgevoerd.

Dan hebben we het Charismatische beweging, daar kan ik me helemaal niet in vinden. Daar geloof je door je over te geven aan je geloof, genezingen door handoplegging. Men spreekt daar in tongen. Volgens mij komt dit toch een beetje over al een sekte.

Tijdens mijn zoektocht door het protestantisme, ben ik veel tegen gekomen. Mensen die vervolgd werden voor hun geloof (Waldenzen). Mensen die in afzondering gaan leven. Wat ik er het meeste uit haal is dat het mensen zijn, die graag dicht bij God willen zijn. Zij beleven hun geloof door de Bijbel, maar moet je de Bijbel nu zo nauw volgen? Ga je dan niet de essentie van de Bijbel net missen? En dat spreken in tongen, daar sta ik toch echt niet voor open en genezing door handoplegging evenmin.
Dat er vrouwen Gods werk mogen doen, dat vind ik eigenlijk nog niet zo erg.






  1. Orthodoxie
= rechtgelovig. Voor hen is de kerk een aanbiddende plaats.
Zij erkennen de paus niet. Elke kerk is zelfstandig en de diensten worden in de taal van het land uitgevoerd. Bisschoppen zijn opvolgers van de apostelen en niet van Christus. Orthodoxe verwerpen het vagevuur en het besprenkelen bij de doop. Men heeft vele iconen. Priester mogen huwen. Bisschoppen kiezen ze uit hun monniken. Mensen zitten niet in de Kerk, zij staan recht. Bij het maken van een kruis, houden Orthodoxen hun duim en wijsvinger tegen elkaar en terwijl Katholieken, links recht slaan, doen zij dit andersom.

  1. Overige
Sektes, zo worden ze meestal genoemd. Eigenlijk kan ik voor de meerderheid dit niet tegenspreken. Hier voel ik me helemaal niet thuis. Dat je mensen een medische zorgen zou ontzeggen, gewoon uit geloof. Ik zeg nu niet dat we dadelijk God mogen gaan spelen. Maar als je kind ziek is en hij heeft verzorging nodig dan doe je alles wat mogelijk is om je kind beter te maken. Dat is de liefde die je hebt voor je kinderen. Hoe kun je daar staan, wetend dat je je kind kan redden en het toch niet doen. Hoe kan je met jezelf verder leven?

Dat er mensen zijn die zo opzoek zijn naar een geloof, naar een plaats op de deze wereld. Dat ze zo goed gelovig zijn dat ze iemand volgen die zegt dat hij de nieuwe Messias is. Dat hij God is en dat deze persoon er dan misbruik van maakt. Hoe hard wil je dan niet geloven dat je daar je leven voor wilt geven. Sorry maar hier kan ik me echt niet in vinden.

Ik heb geleerd, dat je respect moet hebben voor andere hun geloof. Dat je open moet staan voor wat anders is. Dat je je leven volgens de Bijbel wil leven, dat je op jou manier God wil beleven. Dat is allemaal goed voor mij, ik zal je nooit veroordelen om de manier waarop je geloofd. Op de manier waarop jij het dichtste bij God wil zijn. Maar dat je durft te zeggen dat andere geloven niet meetellen, dat je onrechtstreeks de duivel aanbiedt. Dat gaat voor mij echt te ver.

Besluit:

Ik geloof in God, in Jezus, in de Heilige Maagd Maria. Ik kijk op naar mensen die hun leven hebben geleid volgens het beeld van Jezus. Die alles hebben durven achterlaten om andere te helpen. Ik kijk op naar mensen die elke dag opstaan, wetend hoe hard het leven is of wetend dat het misschien hun laatste dag is en toch de dag met een lach te gemoed gaan. Maar hoe moet ik respect op brengen voor mensen die geen respect hebben voor anderen en hun geloof?

Bronnen:

-     Knack
-     National Geographic
-     Katholicisme voor Dummies
-     Familie Engeland
-     Moeder
-     Vader
-     Familie en vrienden België